[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Kobietê wypisano ze szpitala, by mog³a umrzeæ na ³onie rodziny, poniewa¿zawiod³y wszystkie wówczas znane konwencjonalne metody.Dr Lutz wyleczy³ j¹zalecaj¹c wykluczenie z diety wêglowodanów i soli.Sukces osi¹gniêty t¹ metod¹przeszed³ wszelkie oczekiwania.Nastêpnie dietê niskowêglowodanow¹ zastosowano u innych pacjentów dr.Lutza.Wœród owych pierwszych przypadków sukcesem zakoñczy³y siê, miêdzy innymi, dwiekuracje defektu zastawek.Jeden z mê¿czyzn pozosta³ na diecienisko-wêglowodanowej równie¿ póŸniej i po dziesiêciu latach pierwotne objawy wpostaci g³oœnych szmerów w sercu i rozdêcia lewego przedsionka przesta³y byæzauwa¿alne.Mê¿czyzna ów pracuje obecnie w kamienio³omach.Pacjentka, któracierpia³a z powodu niedomykania zastawki têtniczej, dusznoœci i palpitacji,powróci³a do zdrowia ju¿ po kilku miesi¹cach stosowania diety.Jedn¹ z zaobserwowanych prawid³owoœci by³o to, ¿e po zastosowaniu restrykcjiwêglowodanowych pierwotnie nienormalny elektrokardiogram (EKG) wraca³ do normy.EKG to pomiar sygna³Ã³w elektrycznych, które stymuluj¹ bicie serca.Dla poparcianaszych twierdzeñ zamieœciliœmy ryæ.6.6, bêd¹c¹ porównaniemelektrokardiogramów wykonanych u siedmiu osób chorych na serce przedzastosowaniem kuracji diet¹ i po jej wdro¿eniu.W trakcie badania EKG do cia³acz³owieka przymocowuje siê liczne odprowadzenia elektrokardiograficzne(przewody elektryczne).Na ryæ.6.6 przedstawione zosta³y jedynie dwaodprowadzenia: l i V5.Nawet jeœli nie rozumiesz samego wykresu, to z ³atwoœci¹dostrze¿esz ró¿nice wystêpuj¹ce miêdzy elektrokardiogramami "przed" i "po"kuracji.Mo¿esz te¿ nam uwierzyæ, ¿e "po" œwiadczy o znacznej poprawie.136Wprawdzie leczenie diet¹ osób chorych na serce zwykle przynosi sukces, tojednak pewne stany ulegaj¹ wpierw pogorszeniu.Tak rzecz siê mia³a z 28-letnimpacjentem cierpi¹cym na zwê¿enie zastawki dwudzielnej.Po zastosowaniu dietyjego serce uleg³o powiêkszeniu i w prawej czêœci klatki piersiowej pojawi³ siêobrzêk.Po pewnym czasie jednak stan pacjenta poprawi³ siê znacznie, nawet wporównaniu ze stanem pocz¹tkowym.Ryæ.6.7137przedstawia zdjêcia rentgenowskie klatki piersiowej chorego.Bia³e obszary toserce i obrzêk wywo³any nagromadzeniem p³ynu.Widaæ wyraŸnie, ¿e dietaniskowêglowodanowa przywróci³a w miarê normalny obraz serca pacjenta.Porównajzdjêcie górne po lewej (przed kuracj¹) ze zdjêciem dolnym prawym (po).Zdjêciegórne prawe pokazuje, ¿e przed popraw¹ zaobserwowano przejœciowe pogorszenie wpostaci powiêkszenia serca i obrzêku (powiêkszenie bia³ych obszarów nafotografii).Mamy tu do czy-138nienia z niewydolnoœci¹ serca o pod³o¿u odpornoœciowym.Leczenie wymaga³ozastosowania soli z³ota, które podaje siê tak¿e w innych chorobachautoagresyjnych.Po raz kolejny okaza³o siê, ¿e osi¹gniêcie pozytywnych wynikówleczenia wymaga wpierw "zablokowania" czynnoœci uk³adu odpornoœciowego.Udoskonalenie przez kardiologów i prawid³owe stosowanie tej metody mog³obywyeliminowaæ koniecznoœæ wielu powa¿nych operacji chirurgicznych (w tym te¿przeszczepów serca).PODSUMOWANIEW rozdziale tym oceniliœmy wartoœæ niektórych spoœród pierwszych badañepidemiologicznych maj¹cych na celu udowodnienie, ¿e czynnikami wywo³uj¹cymiarteriosklerozê s¹ t³uszcze zwierzêce.Widaæ wyraŸnie, ¿e wyniki tycheksperymentów doczeka³y siê b³êdnej interpretacji, dlatego te¿ nigdy niepowinny zostaæ uznane za podstawê teorii t³uszczowej.Dziœ nowe dowody œwiadcz¹o tym, i¿ t³uszcz nie stanowi dla serca wiêkszego zagro¿enia.Nowe badania epidemiologiczne prowadzone przez naukowców z Harvardu pokazuj¹,¿e t³uszcz nie tylko nie jest groŸny dla serca, ale byæ mo¿e dieta bogata wt³uszcze bywa wrêcz zdrowa.Wykazaliœmy tak¿e, ¿e podobne pozytywne znaczenie zdrowotne ma w po¿ywieniubia³ko.To niejako zrozumia³e - wszak nasze cia³a zbudowane s¹ z bia³ek.Orêdownicy diety ubogiej w bia³ko nie bacz¹ na wiele czynników, ale przedewszystkim zapominaj¹ o tym, ¿e takiej naturalnej równowagi protein i t³uszczu,jak¹ daje spo¿ywanie pokarmów zwierzêcych, nie zapewnia ¿aden ich substytut.My jednak nie lansujemy diety bia³kowej, kieruj¹c siê przekonaniem, ¿e tot³uszcz jest niezbêdnym sk³adnikiem po¿ywienia.Dyskredytuj¹c dietêwysokobia³kow¹ mówi siê zazwyczaj, ¿e139nara¿a na szwank nerki.Prawdopodobnie jest to nawi¹zanie do badañ sprzed lat,w których wykazano, ¿e aminokwasy wywo³uj¹ u osób chorych na nerki nasileniechoroby.Nigdzie nie znaleŸliœmy doniesieñ, ¿e nerkom szkodzi dietaniskowêglowodanowa.Przeciwnie, jak wykazaliœmy na podstawie pomiarówbezpoœrednich u ludzi, dieta niskowêglowodanowa zmniejsza stê¿enie kwasumoczowego we krwi.Co wiêcej, najnowsze badania wskazuj¹, ¿e ograniczeniebia³ka w diecie dzieci chorych na nerki nie daje ¿adnych korzyœci28.Odrzuciwszy teoriê t³uszczow¹ choroby serca, przedstawiliœmy alternatywn¹hipotezê.Homocysteina jest dziœ uwa¿ana za g³Ã³wny czynnik ryzyka w tejchorobie.Za utrzymanie niskiego poziomu homocysteiny odpowiedzialne s¹ trzywitaminy, B6, B,2 i kwas foliowy.Diety wêglowodanowe, ubogie w bia³ko, znatury rzeczy s¹ z³ym Ÿród³em tych witamin.Dla poparcia informacji przedstawionych w tym rozdziale zaprezentowaliœmywyniki badañ naukowych jednego z autorów.Medyczne doœwiadczenie doktora Lutza,który zastosowa³ swe metody leczenia u tysiêcy pacjentów, dostarcza wa¿kichdowodów na rzecz propagowania diety niskowêglowodanowej i jej korzystnegowp³ywu na serce.Co wiêcej, jak zdo³aliœmy ju¿ wykazaæ, przynosi te¿ korzyœci wwypadku innych problemów metabolicznych zwi¹zanych z od¿ywianiem.Osoby, któresiê z tym nie zgadzaj¹, musz¹ dowieœæ s³usznoœci swych racji.Jeœli istniej¹jakieœ dane wskazuj¹ce na wy³¹cznie korzystne skutki diety nisko-t³uszczowej iwysokobia³kowej na poziom trój glicerydów, kwasu moczowego, cholesterolu, czyte¿ na wysokie ciœnienie i pojemnoœæ minutow¹ serca u ludzi cierpi¹cych na techoroby od dwóch, trzech lat, bardzo byœmy chcieli je poznaæ!Zaburzenia ¿o³¹dkowo-jelitowe: ulga i leczenieProblemy zdrowotne zwi¹zane z ¿o³¹dkiem i jelitami s¹ bardzo pospolite, ale wmediach znajduje to oddŸwiêk rzadko.Co nie zmienia faktu, ¿e przydarzaj¹ siêka¿demu z nas.Wprawdzie zwykle nie zagra¿aj ¹ ¿yciu, ale s¹ dokuczliwe, a lekina zgagê nale¿¹ do najlepiej siê sprzedaj¹cych farmaceutyków.Istnieje ca³agama leków dostêpnych bez recepty maj¹cych przynieœæ ulgê w dolegliwoœciach¿o³¹dkowo-jelitowych.Prawdopodobnie wiêkszoœæ z nich jest skuteczna.Ale czykonieczna?Twierdzi siê, ¿e dolegliwoœci ¿o³¹dkowo-jelitowe s¹ wynikiem diet bogatych wmiêso i t³uszcz, ale dowody naukowe potwierdzaj¹ce to bywaj¹ dosyæ kruche.Tymrazem t³uszcz zawdziêcza sw¹ z³¹ reputacjê "zjawisku rzutowania": gdy uznano goza sk³adnik pokarmowy odpowiedzialny za chorobê serca, zaczêto mu te¿przypisywaæ udzia³ w rozwoju innych chorób
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL