[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Allopurynol jest inhibitorem oksydazy ksantynowej, którauczestniczy w procesie wytwarzania kwasu moczowego.Tak wiêc wydaje siê, ¿ewêglowodany stymuluj¹ produkcjê kwasu moczowego.Ju¿ to samo powinno wystarczyædo skierowania chorych z podwy¿szonym stê¿eniem kwasu moczowego we krwi nadietê niskowêglowodanow¹.Ryæ.6.3 pokazuje zmiany stê¿enia kwasu moczowego pod wp³ywem dietyograniczaj¹cej spo¿ycie wêglowodanów, natomiast ryæ.6.4 przedstawia reakcjêorganizmu jedenastu pacjentów, u których poziom kwasu moczowego najpierwgwa³townie spad³, a nastêpnie wzrós³ do poziomu znacznie wy¿szego ni¿pierwotny.Ryæ.6.4 rozwiewa w¹tpliwoœci, które rodz¹ siê po przeanalizowaniuwykresu poprzedniego.Kiedy dane dotycz¹ce tych jedenastu osób (krzywa górna)oddzielono od danych osób przejawiaj¹cych wy³¹cznie spadek stê¿enia (krzywadolna), wówczas wykres ten dowodzi wyraŸnego spadku stê¿enia kwasu moczowegoprzez ca³y czas trwania eksperymentu.Pacjenci, u których zaobserwowano wzroststê¿enia, przejawiali identyczne zmiany poziomu cholesterolu.Osoby te mia³yprawdopodobnie jakiœ defekt metaboliczny nie daj¹cy siê skorygowaæ diet¹niskowêglowodanow¹.CHOLESTEROLJak wykazaliœmy w tym rozdziale, cholesterol nie stanowi bynajmniej du¿egoczynnika zagro¿enia w chorobie serca, a ju¿ na pewno nie jest jej przyczyn¹.Twierdzenie to oparliœmy na fakcie, ¿e wiêkszoœæ osób cierpi¹cych na ciê¿k¹postaæ tego schorzenia i przebadanych pod k¹tem cholesterolu wykazywa³a mniejwiêcej130normalny jego poziom.Choæ uwa¿amy, ¿e uwaga, jak¹ siê poœwiêca cholesterolowijako czynnikowi ryzyka, jest zdecydowanie niezas³u¿ona, to jednak analizazmian, jakim podlega u ludzi stosuj¹cych dietê niskowêglowodanow¹, mo¿e byæpouczaj¹ca.Raz po raz spotykamy ludzi, ¿e s³ysz¹ od swych lekarzy, i¿ dietaniskowêglowodanow¹ i bogata w t³uszcze zwierzêce powoduje ogromny wzrostpoziomu cholesterolu we krwi.Naj-131prawdopodobniej lekarze ci nie maj¹ ¿adnych naukowych dowodów, ¿e to prawda.Byæ mo¿e przeczytali o tym w jakimœ czasopiœmie, mo¿e us³yszeli o tym na kilkuwyk³adach w trakcie medycznych konferencji, a mo¿e nawet zostali omamieni przezprzedstawicieli firm farmakologicznych, reklamuj¹cych swe leki obni¿aj¹cepoziom cholesterolu.My jednak mamy przekonuj¹ce dowody na to, ¿e poziomcholesterolu u osób -w ró¿nym wieku - które stosowa³y dietê niskowêglowodanow¹przez d³ugi czas, spada.Ryæ.6.5 przedstawia wyniki 25-miesiêcznego monitorowania poziomu cholesteroluwe krwi 263 chorych.Okazuje siê, ¿e w odpowiedzi na dietê nisko wêglowodanow¹poziom cholesterolu niemal zawsze maleje.Co wiêcej, efekt ten jest tymsilniejszy i tym bardziej stabilny, im wy¿szy by³ wyjœciowy poziom cholesterolui im m³odszy by³ pacjent.Wyniki te zaskakuj ¹ jedynie wówczas, gdy wierzysz, ¿e wysoki poziomcholesterolu bierze siê z diety wysokot³uszczowej.Niskowêglowodanow¹ dietazawiera wiêcej t³uszczów zwierzêcych i cholesterolu ni¿ standardowa dietamieszkañca kraju uprzemys³owionego czy dieta tych pacjentów, o których by³amowa przed chwil¹ - przed rozpoczêciem eksperymentu.Iloœæ cholesterolu wdiecie niskowêglowodanowej jest wy¿sza o mniej wiêcej 50% od œredniego spo¿yciacholesterolu.Wynika z tego, ¿e pacjenci stosuj¹cy dietê niskowêglowodanow¹spo¿ywali o wiele wiêcej cholesterolu ni¿ przed rozpoczêciem eksperymentu.Pomimo jednak du¿ego wzrostu spo¿ycia t³uszczów i cholesterolu poziomcholesterolu we krwi pacjentów nie wzrasta³.Rezultaty te podkopuj ¹ j eden z najwa¿niejszych filarów teorii t³uszczowej, amianowicie ideê, ¿e wa¿nym czynnikiem ryzyka w arteriosklerozie jest znacznespo¿ycie t³uszczów zwierzêcych i cholesterolu.Zgodnie z teori¹ t³uszczow¹g³Ã³wn¹ przyczynê tej choroby stanowi wysoki poziom tróglicerydów i cholesteroluw osoczu krwi.Tymczasem wiadomo dobrze, ¿e iloœæ trój glicerydów wi¹¿e siê ziloœci¹ wêglowodanów w pokarmie, bowiem s¹132sposobem na ich magazynowanie w tkance t³uszczowej.Po zastosowaniu dietyniskowêglowodanowej u wszystkich pacjentów doktora Lutza zaobserwowano spadekpoziomu trój glicerydów.Dowody na to mo¿na znaleŸæ w bardzo licznych pracachnaukowych.U 118 pacjentów doktora Lutza ju¿ po trzech pierwszych miesi¹cachstosowania diety niskowêglowodanowej zaobserwowano œredni spadek stê¿enia trójglicerydów o ponad 50%.Po ponad dwóch latach trwania eksperymentu u wszystkichpacjentów nadal utrzymywa³ siê niski poziom trój glicerydów.Ogólna ten-133dencja zaobserwowana w odniesieniu do cholesterolu utrzymywa³a siê tak¿e przytrój glicerydach: im starszy by³ pacjent, tym mniej gwa³towny by³ spadek, aleznacz¹c¹ ró¿nicê w stê¿eniu trój glicerydów we krwi zanotowano u wszystkichpacjentów.Przyczyna zaobserwowanego spadku poziomu cholesterolu wcale nie jest a¿ takzaskakuj¹ca.Jak wiadomo biosyntezê cholesterolu hamuje cholesterol przyjmowanyz po¿ywieniem22.Oznacza to, ¿e jedz¹c potrawy bogate w cholesterolpowstrzymujemy organizm od wytwarzania go z innych substancji.Byæ mo¿eprzyczyn¹ podwy¿szonego poziomu cholesterolu jest to, ¿e jego niedobory wpo¿ywieniu organizm rekompensuje nadprodukcj¹
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL