[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Membrana rozdziela dwa wodne roztwory o ró¿nej temp.Si³¹ napêdow¹procesu jest ró¿nica prê¿noœci par wynikaj¹c¹ z ró¿nicy temp obu roztworów.2.Proces prewaporacji- stanowi specyficzn¹ odmianê procesów dyfuzyjnych,poniewa¿ roztwór zasilaj¹cy jest mieszanin¹ ciek³¹ a permeat faza gazowa.W tymcelu w komorze permeatu jest utrzymywane obni¿one ciœnienie.W procesie tym membrana stanowi barierê miêdzy faz¹ ciek³¹ a faz¹ gazow¹.Si³¹napêdow¹ jest ró¿nica potencja³Ã³w chemicznych sk³adników po obu stronachmembrany3.Transport w odwróconej osmozie nastêpuje na zasadzie dyfuzji molekularnejktórej si³¹ napêdow¹ jest gradient potencja³u chemicznego sk³adnikarozdzielonego w membranie4.Ultrafiltracja membranowa s³u¿y do rozdzielania zwi¹zków ró¿ni¹cych siê masacz¹steczkow¹ ale tworz¹cych roztwory koloidalne (polisacharydy, proteiny)5.Ultrafiltracja i Mikrofiltracja to procesy ciœnieniowe, mechanizm separacjipolega na dzia³aniu sita.6.W procesach membranowych sa stosowane techniki ciœnieniowe w których si³anapêdow¹ jest ró¿nica ciœnieñ wystêpuj¹ca po obu stronach membrany ta ró¿nicazwana jest ciœnieniem transmembranowym.7.Filtracja cross flow to ci¹g³y proces podczas którego doprowadzany strumieñp³ynie równolegle(stycznie) do powierzchni filtracyjnej membrany i generuje 2wychodz¹ce strumienie8.Wydajnoœæ procesów membranowych zale¿y odwydajnoœæ procesu membranowego zale¿y od ró¿nicy prê¿noœci par wynikaj¹cej zró¿nicy temperatur obu roztworów9.Iloœciowy przep³yw przez membranê wyra¿a siê przezStrumieñ b¹dŸ przez gêstoœæ tego strumienia10.Permeat to czêœæ nadawy, która przeniknê³a przez membranê11.Nadawa to roztwór, mieszanina, zawiesina, któr¹ poddajemy separacji luboczyszczaniu12.Emulsjami nazywa siê dwuazowe, ciek³e uk³ady dyspersyjne, uk³ady w którychw jednej cieczy, zwanej faz¹ ci¹g³¹ lub zewnêtrzn¹, zawieszone s¹ subtelnekropelki drugiej cieczy, zwanej faz¹ rozproszona lub wewnêtrzn¹.Emulsja jestmleko, majonez, kremy, maœci tzw.mleczka.Uk³ad emulsyjny dwóchniemieszaj¹cych siê cieczy okreœlamy jako olej w wodzie (O/W) je¿elihydrofobowa faza, zwana „olejem” jest zawieszona w postaci rozproszonej w faziehydrofilowej zwanej wod¹13.Do koagulacji koloidów hydrofilowych doprowadziæ mo¿e zniszczenie jonowejwarstwy adsorpcyjnej.Mo¿na to uczyniæ dodaj¹c do roztworu koloidalnego roztwórzawieraj¹cy jony, które bêd¹ skutecznie konkurowaæ z cz¹steczk¹ koloidaln¹ wprocesie wi¹zania jonów warstwy adsorpcyjnej.Do koagulacji doprowadziæ mo¿e dopiero du¿y dodatek elektrolitu, którego jonyulegaj¹c hydratacji bêd¹ niszczyæ solwatacyjn¹ otoczkê chroni¹c¹ cz¹stkêkoloidaln¹.Koloidami hydrofilowymi s¹ najczêœciej koloidy wielkocz¹steczkowychzwi¹zków- bia³ek, skrobi itp.14.Ruchy Browna to bez³adne ruchy cz¹stek koloidalnych w oœrodkurozpraszaj¹cym.Zjawisko polega na ci¹g³ych chaotycznych ruchach postêpowych, obrotowych idrgaj¹cych fazy rozproszonej w oœrodku ciek³ym lub gazowym.Ruchy Browna mo¿nazaobserwowaæ przypatruj¹c siê np.cz¹stkom kurzu oœwietlonym cienk¹ wi¹zk¹œwiat³a w zaciemnionym pomieszczeniu.Znaczenie badania ruchów Browna:- stanowi¹ efekt i poœredni dowód kinetycznych ruchów cz¹steczek oœrodka- z wielkoœci œredniej kwadratowej przemieszczenia cz¹stek koloidalnychwyznaczono dok³adn¹ wartoœæ liczby Avogadra.15.Efekt Tyndalla- jest zjawiskiem charakterystycznym dla roztworówkoloidalnych.Polegaj¹cy na rozproszeniu œwiat³a. Efekt Tyndalla polega na tym, ¿e je¿eli przez roztwór koloidalny przepuszczasiê wi¹zkê œwiat³a, to w skutek uginania siê promieni na cz¹steczkach fazrozproszonej, mniejszych od d³ugoœci fali, œwiat³o staje siê widoczne w postacismugi œwietlnej.Intensywnoœæ tego efektu jest tym wiêksza im wiêksza jestró¿nica miêdzy wspó³czynnikami za³amania fazy rozproszonej i oœrodkadyspersyjnego.16
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL