[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Fasoleodcedziæ.Z oliwek wyjac pestki.Cebule obrac, umyc, drobno posiekac, sparzycwrzatkiem.Przygotowaæ sos.Z¹bek czosnku rozgnieœæ z sol¹ i pieprzem, dodaæocet, oliwê i majeranek.Dobrze wymieszaæ.Prze³o¿yæ do salaterki fasole,cebule i tuñczyka.Zalaæ sosem i wstawiæ na 2godz.do lodówki.Przed podaniemprzybraæ oliwkami.Sa³atka z bia³ej kapustyG³Ã³wka kapusty, 4 ogórki kiszone lub korniszony, 2 pomidory, 10 dag seraowczego: solanu lub bryndzy, natka, 1/2 kubka œmietany kremówki, sól, pieprz.sos:6 ³y¿ek oleju lub oliwy, ³y¿eczka musztardy, 2 ³y¿ki octu winnego lub soku zcytryny,pó³ str¹czka ostrej papryczki, 2 ³y¿ki posiekanych zió³ ( pietruszka,szczypiorek, trybulka, estragon), sól, pieprz.Kapustê umyæ, poszatkowaæ.Wrzuæ do osolonego wrz¹tku, gotowaæ przez 5 -6minut, os¹czyæ.Ogórki pokroiæ w kr¹¿ki.Pomidory umyæ, przekroiæ na pó³,usun¹æ pestki, pokroiæ w kostkê.Ser pokruszyæ.Wszystkie sk³adniki w³o¿yæ dodu¿ej miski, ewentualnie dosoliæ, dodaæ trochê bia³ego pieprzu, wymieszaæ.Sa³atkê prze³o¿yæ do salaterki.Polaæ œmietan¹ i posypaæ drobno posiekan¹natk¹.Ocet lub sok z cytryny wymieszaæ z sol¹ i pieprzem, nastêpnie ubijaj¹ctrzepaczk¹ do piany dodaæ stopniowo oliwê i musztardê.Sos mieszaæ tak d³ugo,a¿ wszystkie sk³adniki dok³adnie siê po³¹cz¹.Dodaæ bardzo drobno posiekan¹papryczkê i zio³a, sól i pieprz.Wymieszaæ.Sos podaæ osobno.Sa³atka z bobu30 dag m³odego bobu, 6 pieczarek (20 dag), 1 cytryna, 1/2 szklanki majonezu lub3 ³y¿ki oleju, 2 ³y¿ki natki pietruszki, 2 ³y¿ki wytrawnego wina, 2 ³y¿kiœwie¿ej bazylii, 1 ³y¿ka sosu sojowego, pieprz, sól.Bób op³ukaæ, ugotowaæ w osolonej wodzie, ostudziæ i zdj¹æ skórkê.Pieczarkioczyœciæ, umyæ, os¹czyæ i pokroiæ na plasterki.Cytrynê wyszorowaæ, umyæmyd³em, sparzyæ i pokroiæ na cienkie plasterki, a nastêpnie ka¿dy plasterek naæwiartki.Sk³adniki wymieszaæ.Dodaæ pietruszkê i bazyliê.Majonez po³¹czyæ zsosem sojowym i winem.Polaæ sa³atkê i wymieszaæ.Doprawiæ sol¹ i pieprzem.Sa³atka z broku³Ã³wBroku³y 1 wi¹zka, pomidory 2 szt., jajka 1 szt., szczypior, majonez 4 ³y¿ki,czosnek 2 z¹bki, cytryna 0.5 szt., sól , pieprz, cukier szczyptaUgotowaæ krótko broku³y, œci¹æ kwiat do salaterki.Dodaæ: pomidory pokrojone wósemki, szczypior posiekany, utarte drobno jajko.Ca³oœæ zalaæ sosemmajonezowym (majonez, czosnek, cytryna, sól, pieprz, cukier).Sa³atka z broku³Ã³w w sosie czosnkowymbrokuly, 2-3 z¹bki czosnku, 2 œmietana gêsta ok.18%, sol, ³y¿eczka octu (mo¿ebyæ tez majonez).Sa³atka z brzoskwinibrzoskwinie 4 po³Ã³w, kukurydza 1 puszka, czosnek 1 z¹bek, musztarda do smaku,majonezSk³adniki pokroiæ i wymieszaæ.Sa³atka z buraków 190g buraków, 25g jab³ek, 5g chrzanu, 5g oleju, 3g cukru, kwasek cytrynowy, sólBuraki ugotowaæ lub upiec w skórce, sch³odziæ, obraæ, rozdrobniæ w cienkies³upki.Chrzan i jab³ka obraæ, zetrzeæ na tarce, wymieszaæ z burakami ipozosta³ymi dodatkami.Sa³atka z buraków 2Buraki æwik³owe 3 szt., cebula 1 ma³a, kukurydza 1 puszka, groszek zielony 1puszka, jajka 5 szt., majonez, sólBuraki i jajka ugotowaæ, obraæ i pokroiæ.Wszystkie sk³adniki wymieszaæ.Sa³atka z buraków æwik³owych i dorsza0,5 kg ma³ych jêdrnych buraków æwik³owych zalewamy - po dok³adnym umyciuosolonym wrz¹tkiem, tak by by³y nim "na palec" pokryte.Do wrz¹tku dodajemy 1/3³y¿eczki kminku oraz 3 ³y¿ki octu, (aby buraki zachowa³y barwê).Gotujemy,licz¹c od momentu zagotowania, 60-70 minut.50-60 dag ugotowanych wesencjonalnym wywarze z jarzyn filetów z dorsza dzielimy po och³odzeniu nacz¹stki.Ugotowane i och³odzone po ugotowaniu buraki cienko obieramy i poprzepo³owieniu kroimy na cienkie plastry.2 konserwowe ogórki i du¿e kwaœnejab³ko kroimy w kostkê.5 dag wy³uskanych orzechów w³oskich rozkruszamy niezbytdrobno.Po delikatnym wymieszaniu wszystkich sk³adników sa³atki, ca³oœæzalewamy marynat¹, przygotowan¹ z ma³ego s³oiczka majonezu, 4 ³y¿ek kwaœnejœmietany lub jogurtu i drobno posiekanej sporej cebuli.Marynatê w raziepotrzeby doprawiamy, dodaj¹c ³y¿eczkê sproszkowanej s³odkiej papryki, szczyptêcukru i - jeœli chcemy - nieco soku cytrynowego.Sa³atka powinna dojrzewaæ, conajmniej przez godzinê w lodówce.Podaj¹c, dekorujemy j¹ posiekanym koperkiem iugotowanymi jajami.Sa³atka z buraków i fasoli 130 dag buraków, 1 puszka bia³ej fasoli /40 dag/, 2 ogórki kwaszone /15 dag, 1ma³y por,3 ³y¿ki oleju, 1 ³y¿ka octu winnego, 2 ³y¿ki natki pietruszki, cukier, sól,pieprzBuraki wyszorowaæ szczoteczk¹ pod bie¿¹c¹ wod¹, ugotowaæ w posolonym wrz¹tku,ostudziæ, obraæ i pokroiæ w s³upki.Fasolê os¹czyæ z zalewy.Ogórki obraæ ipokroiæ w s³upki.Por przeci¹æ wzd³u¿ dok³adnie umyæ i pokroiæ ukoœnie wpiórka.W misce po³¹czyæ olej, ocet, sól, cukier, pieprz i natkê pietruszki.Dodaæ pozosta³e sk³adniki, wymieszaæ i odstawiæ w ch³odne miejsce na 1godzinê
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL