[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Po kilku dniach - je¿eli niedodano octu jab³kowego - zebraæ szumowiny.Zabieg ten powtarzaæ co trzecidzieñ, pamiêtaj¹c o przemyciu deseczki i kamienia.Gdy szumowina przestajeukazywaæ siê - proces fermentacyjny dobieg³ koñca.Po dwu tygodniach mo¿naspo¿ywaæ tak¹ kapustê.Przechowywaæ j¹ w s³oikach w lodówce.Proces kiszeniabezsolnej kapusty mo¿na przyspieszyæ sypi¹c na dno garnka dwie czubate ³y¿kim¹ki ¿ytniej, pszennej lub jêczmiennej, któr¹ nale¿y nakryæ liœæmi kapusty.Bezsolna kiszona kapusta jest korzystna dla nadciœnieniowców i stanowi lekprzeciw obrzêkom.Mog¹ j¹ jadaæ osoby z wra¿liwym przewodem pokarmowym.Jest³atwo strawna.Chorzy na w¹trobê i serce mog¹ jadaæ codziennie z dodatkiemsiekanej cebuli, tartego selera, siekanego pora z ³y¿eczk¹ olejus³onecznikowego lub sojowego.Taka kapusta ( syci i nie tuczy.Bezsolna kapustakiszona jest bogata w witaminy.Zawiera tyle j wit.C co cytryna, nadtowitaminy A, E, K i B-kompleks.Z biopierwiastków zawiera potas, wapñ, siarkê(korzystn¹ na cerê, w³osy i paznokcie), sód, ¿elazo, miedŸ, fosfor, arsen.Stosunek magnezu do manganu wynosi 230, co jest korzystne dla chorych nastwardnienie rozsiane.Jagody ja³owca suche, œwie¿e b¹dŸ gotowane s¹ skuteczne przy nieprzyjemnym ioddechu i zgadze.¯ucie kilku jagód dwa razy dziennie leczy artretyzm,reumatyzm, nie¿yt dróg oddechowych.Jagody gotowane w winie dzia³aj¹moczopêdnie, rozpuszczaj¹ piasek, kamienie ¿Ã³³ciowe i moczowe.Przy nie¿ytach¿o³¹dka Kneipp zaleca³207¿uæ jagody pierwszego dnia 4 sztuki, ka¿dego nastêpnego dnia o jedn¹ wiêcej a¿do 15.Nastêpnie, ujmuj¹c po jednym dziennie, wróciæ do 4 dziennie.Nieprzyjemna woñ z ust jest oznak¹, ¿e normalna flora bakteryjna w jelitachuleg³a niekorzystnym zmianom w wyniku infiltracji (przenikania) bakteriignilnych, bardzo szkodliwych, do jelit, a nastêpnie do krwi.Tutaj gromadz¹ siêsubstancje toksyczne powoduj¹ce upoœledzenie czynnoœci enzymów i biotykówkompleksowych.Owoce ja³owca s¹ stosowane jako sk³adniki nastêpuj¹cych mieszanek zio³owych:¿Ã³³ciopêdnej Cholagoga nr l i 3, moczopêdnej z owocni¹ fasoli zwyk³ej, zielemnaw³oci pospolitej, korzeniem wil¿yny, liœciem brzozy, owocem ró¿y, k³¹czemperzu, zielem skrzypu; pobudzaj¹cej trawienie wraz z zielem tysi¹cznika, zielemdrapacza zielarskiego, korzeniem omanu, korzeniem mniszka, liœciem miêtypieprzowej, koszyczkiem rumianku, zielem krwawnika.Olejek ja³owcowy wchodzi w sk³ad m.in.preparatów: roztwór spirytusowy z owocui korzenia arcydziêgla do wcierañ w nerwobólach i doustnie w zaburzeniachtrawiennych 10-20 kropli 2-4 razy dziennie oraz mazid³o saponatocamphoratum dowcierañ przeciwbólowych.Dzia³anie uboczne.Nadmiar doustnych dawek z wyci¹gu z jagód ja³owca i olejeketeryczny ja³owcowy, stosowane same uszkadzaj¹ nerki i powiêkszaj¹ nadmierniediurezê, tj.iloœæ dobowego wydzielania moczu.W moczu zaczynaj¹ ukazywaæ siêkrwinki bia³e i czerwone.Olejek stosowany zewnêtrznie powoduje na ogó³zapalenie skóry z obrzmieniem i bólami.Nie jest wskazane, a przynajmniejnale¿y ograniczaæ do dawek homeopatycznych, np.do D6, wyci¹g z jagódja³owcowych w przypadkach nastêpuj¹cych: ostre i podostre stany zapalne jelit,nerek, wyrostka robaczkowego, choroba wrzodowa, okres ci¹¿y, okres bezpoœredniopo operacjach przewodu pokarmowego i dróg ¿Ã³³ciowych, marskoœæ w¹troby.Dotyczyto równie¿ reakcji alergicznych na olejek ja³owcowy.Przyczyn¹ tego jestobecnoœæ wêglowodoru - juniperyny - w jagodach i olejku eterycznym.Podrêczniki medycyny ludowej zalecaj¹ stosowanie ja³owca w nastêpuj¹cychpostaciach: napar, wyci¹g wodny, wyci¹g alkoholowy, nalewka spirytusowa, wywarz szyszkojagód, ¿ucie jagód, proszek ja³owcowy, syrop, wino ja³owcowe, wódkaja³owcowa, olejek, powid³a, kora ja³owcowa, szyszkojagody palone, mazid³o,przyprawa ja³owcowa, k¹piele z ja³owcem, popió³ ja³owcowy, piwo ja³owcowe.Napar z szyszkojagód.10-20 g jagód na litr wody lub l ³y¿eczkê jagód nafili¿ankê wody.Naci¹gaæ 3 minuty.Popijaæ 3 fili¿anki dziennie jako lekmoczopêdny, ¿Ã³³ciopêdny i trawienny.Napar przedawkowany dzia³a dra¿ni¹co naprzewody moczowe.Podobnie dzia³a nikotyna, która zatyka k³êbuszki nerkowe ipowoduje z³¹ przelotowoœæ nerek.Sól kuchenna rafinowana jest równie¿ szkodliwadla nerek.S³aba praca nerek powoduje goœciec stawowy i dolegliwoœci serca.Napar u³atwia wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii, co odtruwaorganizm, przywraca apetyt, poprawia samopoczucie.Napar s³u¿y równie¿ jakosk³adnik win gatunkowych, zw³aszcza we Francji.Wyci¹g wodny.Stosowaæ 1-5 g dziennie w postaci napoju jako œrodek pomocniczy,w kamicy moczowej, przy niewydolnoœci w¹troby przy zastoju w przewodach¿Ã³³ciowych, niedostatecznym wytwarzaniu ¿Ã³³ci i zwi¹zanych z tym zaburzeniachtrawiennych, np.przy nadfermentacji.Wyci¹g alkoholowy.Stosowaæ 2 razy dziennie do 15 kropli na wodzie, co dzia³a³agodnie przeczyszczaj¹ce.Wyci¹g ten jest sk³adnikiem Cholesolu.208Nalewka spirytusowa.Pije siê przy zapaleniu korzonków nerwowych.¯ucie jagód.Za¿ywaæ na czczo w celu uœmierzania bólu ¿o³¹dka, przy cuchn¹cymoddechu, zgadze, bólach artretycznych.Proszek ja³owcowy.Spo¿ywaæ dziennie oko³o 10 ziarenek z wod¹, po 15 dniachzrobiæ przerwê do l miesi¹ca i wznowiæ stosowanie.Dzia³a to jako lekprzeciwcukrzycowy, przy puchlinie wodnej, zwapnieniach, przy piasku moczowym,zapaleniu pêcherza moczowego antyseptycznie przy up³awach bia³ych, rze¿¹czce,os³abionym organizmie.Proszek taki zawiera magnez, potas, miedŸ, cynk.Syrop antyartretyczny.10 g jagód ja³owca + 10 g wyci¹gu p³ynnego ze skrzypu.Popijaæ 2-5 ³y¿eczek dziennie.Soki wg zaleceñ mgr.farm.Edwarda Gobieca: soki te zrobi³y ogromn¹ karierê wUSA przed II Wojn¹ Œwiatow¹.Wymieszaæ soki z ja³owca 10 g + z dziurawca 25 g + z brzozy 15 g + z bratka 15g + z mniszka 15 g
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL