[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.brunatny, ciemny.Do krajania tego mazurka, trzeba uywa bardzo ostrego noa, aeby kawaki niebyy poszarpane i powyrywane, lecz równo cite.Uwaga.Do mieszaniny przeznaczonej na powyszy mazurek, nie radz dodawaczekolady sproszkowanej, gdy wpywaoby to ujemnie na smak caej zawartoci.245.Mazurek CakeJaj caych osiem do dziesiciu ubi dobrze w duym garnku.Nastpnie, sypic po trosze 1/2 kilo miakiego cukru i kilo mki, rozetrzedobrze, aeby nie byo grupek i bi z tem mocno ca godzin.Po czym wsypa 1/2 kilo migdaów caych w skórkach, obtartych o serwet, 1/2kilo rodzynek sutaskich umytych w letniej wodzie i obranych z wszelkiejnieczystoci, lask wanilii utuczonej miako i osianej wymiesza to wszystkorazem dokadnie.Nastpnie na bia blach wysmarowan wieym, niesolonym masem ka ciastodo grubo, przynajmniej na jeden palec; rozgadzi yk maczan w rozbitymcaym jajku i nakoniec, posmarowa powierzchni teme jajkiem.Nie ubiera niczym, ani nie lukrowa.Wsadzi do gorcego pieca i trzyma krótko.246.Mazurek z masy migdaowejMigdaów 60 dkg.i troch gorzkich sparzy, obra ze skórki i zemle na maszynce(w chodnej temperaturze, bowiem w ciepej wycieka olejek z migdaów co jestbardzo niepodane); a w braku teje posieka jak najdrobniej i po trosze mlewakiem w donicy na zupen mas.Gdy masa jest ju gotowa, wsypa 80 dkg.Miakiego cukru, wymiesza dobrze iwyrobi, tj.rozetrze wakiem doskonale; po czym wcisn soku w poowie zcytryny i w poowie z pomaraczy tak ilo, aeby masa bya dostateczniewilgotna i spoista.Na bia blach, wysmarowan wieym niesolonym masem, pooy opatek lubcienko rozwakowane kruche ciasto, poprzednio upieczone i wystudzone, a na torozsypa, o ile monoci równo 40 dkg.migdaów caych, lecz sparzonych iobranych z zwierzchniej skórki.Na te migday rozoy powysz masmigdaow.Wygadzi i posmarowa po wierzchu rozbitym samym biakiem bez ótka i wstawiw zupenie letni piec, tylko dla wysuszenia.Nastpnie, po wyjciu z pieca, wyoy na deseczk i ulukrowa lukremwodnistym, przezroczystym lub te lukrem pomaraczowym.Ubra mona poówkami caych migdaów obieranych, poprzekrawanymi pasko,krajanymi grubo wzdu migdaami i równie siekanymi oraz skórk pomaraczow,smaon w cukrze i pokrajan w rozmaite desenie, jak: licie, kwiaty, gwiazdyitp., co cznie z migdaami bardzo adnie wyglda mianowicie na tleprzezroczystego lukru.247.Mazurek NeilyDwie filianki drobno usiekanych migdaów, dwie filianki na twardo ugotowanychótek (mniej wicej dziesi do dwunastu stosownie do ich wielkoci)przetartych przez rzadkie sito, dwie filianki miakiego, osianego cukru i dwiefilianki najpikniejszej mki oraz jedn du lub dwie mae laski waniliiutuczone miako to wszystko razem dokadnie wymiesza i dobrze uwierci wdonicy.Po czym woy pian z szeciu biaek i lekko wymiesza.Wysypa mk lub wysmarowa wieym, niesolonym masem bia blach, na którejpooy jeden duy opatek, koniecznie wielkoci blachy i na tyme opatkuukada mas i wsadzi natychmiast w piec rednio gorcy.Po upieczeniu ulukrowa wodnistym lukrem i przystroi rozmaitych kolorówkonfiturami.Blachy z opatkami trzeba przygotowa naprzód przed woeniem piany w ciasto.248.Tort z kaszki8 ótek miele si z 20 deka cukru dodawszy jedn cytryn (sok i skórk).kieliszek z araku, troch wanilii.Wmiesza 20 deka kaszki pszennej, ciglewiercc poczem doda piank z 8 biaek.Tort mona przeoy mas czekoladow,kawow lub karmelow.249.Masa do przekadania tortu20 deka masa utrze na mietan zagotowa troch wody z dwiema ykami cacao ipó filianki cukru.Gdy ta gsta masa zupenie wystygnie, dodawa do masa poyce trc cigle a si wyczerpie.T mas pooy tort.250.Tort z fasoliUgotowa 30 deka fasoli, zemle na maszynce, utrze w donicy.7 ótek umle zcukrem dodajc fasoli po yeczce.Doda 1/4 yeczki wanilii, kieliszek araku,filiank tartej bueczki i piank z siedmiu biaek.251.Torcik oszczdny10 deka masa utrze mietan doda 4 ótka, filiank cukru trc cigle wjedn stron, potem doda 1/2 filianki mleka 1/2 filianki wody, 4 filiankimki jeden proszek do pieczywa i w kocu 4 biaka ubite na pian lekkodomiesza.Torcik ten mona przekada kremem waniliowym lub masem.252.Krem waniliowy3 ótka utrze doskonale z trzema ykami penymi cukru doda 2 yki mkikartoflanej i wmiesza j doskonale w ubite ótka dodajc nieco cukruwaniliowego.Osobno zagotowa pó litra sodkiego mleka doda yk masa, camas mlekiem rozprowadzi, wla do rondla i troch pogotowa na wolnym ogniumieszajc cigle.Po czym wystudzi i mas t przekada, torcik, który powinien by dosyobficie skropiony arakiem (nieco wikszy kieliszek araku wystarczy), O ile kremma by mikki dodaje si do mleka 1/2 filianki mocnej kawy lecz bierze simleka pó filianki mniej: do kremu mokka nie kropi si tortu arakiem lecz kaw(kieliszek wystarczy).253.Pierniczki dobre a tanie40 deka mki ytniej, 40 deka miodu, 1 jajko, 20 deka cukru i yeczktuczonych godzików, 1 yeczk cynamonu, 1 yeczk angili, korzenia 2yeczki natronu.Piec w do gorcym piecu.254.Inne pierniki30 deka cukru, 4 jaja, l0 deka masa, 20 deka miodu, (w braku prawdziwego moeby sztuczny), 2 pene yeczki natronu (20 gr.) 1/2 yeczki cynamonu, 1yeczk gwodzików, garstk orzechów, skórk pomaraczow i dwa pszennej mkilub 40 deka pszennej, 40 deka ytniej.Mona go piec take w formie tortowej,lecz trudniej si przepieka, gdy bardzo gruby.255.Keksy2 jajka, 40 deka mki, 100 gr.masa, 4-5 yek cukru; 1 proszek Oetkera.Masorozmiesza na mietan, ubi jajka, powoli dosypywa mk, cukier w kocuproszek wygnie, wykraja foremk na blach posypan mk i piec w dogorcym piecu.256.Inne keksy200 gr.masa utrze na mietan, wsypa 1/2 filianki cukru, 1 filiankmleka, 4 filianki pszennej maki i penej kartoflanej w kocu proszek Oetkera.Albo wzi 100 gr.masa, 1/2 filianki cukru, 1/2 filianki mleka, 3 filiankipszennej mki, 2 kartoflanej i proszek Oetkera.Piec w do gorcym piecu.ROZDZIA IX LUKRY DO CIAST257.Lukier biayCukru 40 deka utartego i przesianego przez mulin trze si w porcelanowejsalaterce z 3 biakami i sokiem z jednej cytryny; po otarciu oblewa si nimgorce ciasto, na którym zaraz musi schn, lub te wstawi je si do pieca doschnicia.258.Glazura poziomkowa lub malinowaCukier miako utarty i przesiany zmiesza z odrobin soku malinowego lubpoziomkowego, aby glazura bya podobna do gstego sosu.Ogrza troch; wci jmieszajc na ogniu i natychmiast uy, poniewa zaraz zasycha.259.Glazura nienaUbi piank z biaek niezbyt tg, pocign piórem ni pieczywo lub pdzlem,posypa na piank cukru miako tuczonego i przesianego, pokropi pdzlem zimnwod i po roztapianiu cukru wstawi pieczywo do pieca, eby glazura oscha.260.Lukier oszczdny do bab i ciastNa 3 kubki cukru przesianego bierze si 1 1/2 kubka mki kartoflanej,przesianej i wysuszonej na piecu.Do tego dodaje si sok z jednej cytryny ibiaka od 5 jaj, wszystko to si uciera na talerzu yk lub wakiem w donicy;masa powinna si uska pod wakiem.Lukier nie powinien by zbyt gsty, botaki z trudnoci daje si rozcign po ciecie, bdzie na nim pka iodpada; w takim razie trzeba go biakiem rozrzedzi, ale i zbyt rzadki niejest dobrym, spywa bowiem z ciasta
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL